Fusk är inte ett hinder för bröllopet

Jag tror att om du träffas, bara med vackra tjejer. Om sex, bara för kärlek. Om äktenskap, då bara för galen kärlek. I kärlek, till skillnad från äktenskapet, har jag ännu inte varit besviken.

”Glöm det, vi kan inte förstå kvinnor”, sa mina vänner för femton år sedan, när mitt första och enda äktenskap föll samman. Även om det bara är en sträcka att kalla det ett äktenskap. Så ”företag”. Samboende, långvarig virvelvindromans, sexuell konspiration.

Vi träffade Nadia det första året. Vi älskade varandra väldigt mycket. Vi ville ha varandra överallt och alltid. ”Vad behöver du mer för en stark relation?” – tänkte vi och gick till registret. Efter ett par år sjönk passionerna och efter ytterligare ett år hade vi inga kontaktpunkter. Det blev en skilsmässa direkt efter examen. Inga gräl, skandaler och raserianfall. Allt är tyst, lugnt, efter ömsesidig överenskommelse.

Nu kommer vi inte ihåg dessa tider, även om vi ibland korresponderar. Hon mår bra och jag mår ganska bra. Det är sant, sedan dess har varken hon eller jag arrangerat ett familjeliv. Jag tror för att båda inte tror på äktenskap. Varför gifter folk sig? För kärleken? Genom beräkning? Eftersom det är nödvändigt? Enligt omständigheterna? Jag vet inte, så jag gifter mig inte. Och vissa gifter sig. Varför finns det några – många!

En bekant visade nyligen bilder på hennes bröllopsklänning. Vi träffade henne för tre år sedan, och även då ville hon gifta sig. Hon heter Alina, hon är tio år yngre än jag, jag lärde vid hennes universitet någon form av workshop om masskommunikation. Hon är uppriktigt sagt inte journalist. Det verkar för mig att hennes kallelse är en trogen hustru och kärleksfull mamma. Hennes utvalda är en seriös (med andra ord tråkig) framgångsrik affärsman. För sex månader sedan läste han vår e-postkorrespondens (wow, va?) Och förbjöd Alina att kommunicera med mig. Och som det visade sig – inte förgäves.

Alina är en av de tjejerna som kan göra vem som helst galen. En het brunett med ett charmigt leende och bröst i storlek tre. Jag blev kär i henne så snart jag kom in i publiken. Det är omöjligt att inte bli kär i sådana. Det är omöjligt att inte vilja det. Sedan visade jag det inte – trots allt dikterar förhållandet mellan lärare och elev vissa regler för beteende. Så småningom blev jag van vid hennes skönhet, och vi blev goda vänner och sedan kollegor. Men någonstans i min själs djup förblev mina önskningar fortfarande.

Förra veckan träffade vi Alina på ett kafé. Hon pratade om sin framtida make, om en klänning från någon framstående designer och om hennes framtida lägenhet som renoveras. Brusan före bröllopet irriterade henne inte minst. Tvärtom roade hon henne. Hon log och tittade lekfullt på mig. Jag trodde att jag verkligen älskar henne. Jag älskar hur hon pratar, hur hon skrattar, hur hon dricker kaffe. Men hon gifter sig med en annan och – för en älskad. Och om jag var på hans plats, kunde jag göra henne lycklig? Jag skulle ha tillräckligt med pengar så att hon hade råd med allt detta – en bil, en lägenhet, en bröllopsklänning med märke ?

Plötsligt kände jag mig svag. En förlorare som inte har gjort någonting i sitt liv. Jag var arg på mig själv. Och jag bestämde mig för att bevisa att jag kan uppnå vad jag vill. Han valde rätt ögonblick i samtalet och sa: ”Men jag gillade dig direkt. Så snart jag gick in i publiken och såg dig. Du satt i andra raden till vänster. Du är väldigt vacker, din framtida make har tur. Jag avundar honom till och med. ” Jag talade den rena sanningen. Hon var generad, log, och i en minut verkade det som om det var för mig hon skulle gifta sig om två månader.

Sedan gick vi runt i staden länge och sedan erbjöd jag mig att dricka vin hemma. Jag blev förvånad över hur lätt hon gick med på det – som om hon bara väntade på det här. Lika lätt lät hon kyssas, lika lätt lät hon sig ta bort från sina kläder. Det var mycket bra sex: ibland passionerad, sedan lugn, sedan aggressiv, sedan mild, sedan i badrummet, sedan på sängen …

På morgonen vaknade jag helt glad. Hon sov på min arm. Min hand var dom, men jag var fortfarande mycket nöjd. Jag stod upp snyggt och tvättade och försökte inte ens andas för att inte väcka henne. I badrummet såg jag på mig själv i spegeln och jag blev plötsligt skämd. Jag kände mig skyldig. Jag visste att jag hade gjort en dålig sak, men det som irriterade mig mest var att jag gillade det. Att jag absolut inte ångrar vad jag gjorde.

Jag bryggde kaffe i köket, men skulden släppte inte. Skuld inför henne för att ha låtit henne förföras till ett erbjudande att komma till mig. Skuld inför hennes utvalda. Jag föreställde mig mig själv på hans plats och bestämde att jag definitivt skulle döda mig själv. Jag skulle åtminstone definitivt vägra bröllopet. ”Men varför ska jag oroa mig? – Jag försökte, nästan högt, lugna mig. – Jag är fri från familjens skyldigheter. Hon – så långt också. Detta kan inte heller betraktas som förräderi ”.

Alina vaknade, vi drack kaffe och hon gick snabbt. Hela dagen har jag funderat på vad jag ska göra nu. Ska vi fortsätta detta förhållande eller ska vi sluta? När allt kommer omkring kan jag störa någon annans familjeliv. Men kommer hon att förstå om jag plötsligt slutar kommunicera med henne? Skulle hon inte tro att hon bara använde det? Eller kanske var det hon som bestämde sig för att ha kul med mig före bröllopet?

Jag undrar hur hon kommer att förklara för sin fästman var hon var den kvällen. När jag kände till hans humör blev jag till och med rädd för henne. På morgonen i hennes beteende, ord, gester, såg jag ingen förlägenhet eller skam. Hon var lika glad som hon hade varit på kaféet igår. Och lika vackert. Jag trodde att jag verkligen älskade henne. Och jag visste att hon skulle gifta sig med sin utvalda och att den här natten vår inte skulle kunna förstöra våra bröllopsplaner. Om han naturligtvis inte får reda på något. Och jag tvivlade inte på att han inte skulle veta det. Kvinnor håller hemligheter mycket bättre än män.

Jag fick mig själv att tänka att jag vill fortsätta. Det spelar ingen roll att de gifter sig snart. Jag tror inte på äktenskap utan att fuska alls. Eller letar jag bara efter en ursäkt för mig själv? Jag antar att jag agerar som en gris. Men jag vill ha det och jag tror att hon också vill ha det.

På kvällen skickade jag sms till henne och erbjöd mig att träffas. Hon svarade genast: ”Jag bryr mig inte, ring på onsdag”.